Lue kaikki Kela opintolainasta

Jos olet opiskelija ja tarvitset lainaa kurssisi rahoittamiseen, etsi lähin pankki, joka vastaa etsimääsi.

Publicidade

Publicidade

Aika investoida hyvään oppilaitokseen on erittäin tärkeää, ja koska lainan hakeminen edellyttää organisointia ja suunnittelua, on täysin ymmärrettävää, että olet neuvoton, ja siksi me helpotamme asiaa, sillä maksuaikojen murehtiminen voi lopulta aiheuttaa paineita. 

Kelan lainaominaisuus

Ennen kuin aloitat, sinun on tärkeää tietää, että opintolainan tarkoituksena on helpottaa sitä, ettet ole huolissasi työskentelystä ja opiskelusta samaan aikaan, joten voit keskittyä täysin opintoihin, sillä koulutus on aina etusijalla maassamme. Tällä tavoin valtio on päättänyt rahoittaa opintosi, jotta voit keskittyä niihin täysin, ja se on tapa rohkaista väestöä olemaan huolehtimatta siitä, voivatko he saada tietoa, sillä monesti väestö päätyy luopumaan opiskelusta saadakseen töitä ja elättääkseen itsensä, minkä lisäksi sitä pyydetään samaan aikaan kuin opintotukea.    

Publicidade


Koska kyseessä on valtion rahoitus, korot ovat huomattavasti alhaisemmat ja lainojen hakeminen nopeampaa. Voit hakea luottoa miltä tahansa pankilta, mutta on tärkeää muistaa, että korko ja summa, jota voit hakea, voivat vaihdella riippuen siitä, mistä pankista haet luottoa. Tutkimuksen tekeminen ennen ensimmäiseen pankkiin hakemista on perusteltua. 

Publicidade

Miten valtion opintolaina toimii? 

Kela varmistaa, että lainaa haetaan sinun nimissäsi, joten et tarvitse takausta eli toista henkilöä tai omaisuutta lainan hankkimisen yhteydessä. 

Publicidade

Jos olet hakenut lainaa aiemmin, mutta et ole saanut sitä perille, et voi yrittää uudestaan, mutta voit hakea opintolainaa, vaikka sinulla olisi luottotiedoissa maksuhäiriömerkintä.

Jos suoritat opintosi loppuun, voit saada joitakin etuja, joilla säästät paljon rahaa, ja niihin kuuluvat korkotuet, opintolainahyvitykset ja korkeakouluopiskelijoiden opintolainavähennykset.

Publicidade

Publicidade

Mitä eroa on lainavähennyksen ja opintolainahyvityksen välillä?

Kela tarjoaa sekä lainahyvitystä että lainavähennystä etuuksina niille, jotka päättävät opintonsa määräajassa ja joilla on vähintään 2 500 euron laina. Määräaika riippuu siitä, kuinka monta lukukautta opiskelet. Saadaksesi tämän etuuden kokonaisuudessaan sinun on valmistuttava samasta oppilaitoksesta, jossa aloitit opintosi.  

Jos olet kuitenkin joutunut vetäytymään palveluksesta jonkin tapahtuman, kuten asepalveluksen tai vakavan sairauden vuoksi, voit silti saada tämän etuuden. 

Publicidade

Sen maksaa Kela 40 % opintolainasta lainastasi suoraan pankkiin. Kannattaa muistaa, että tämä etu on voimassa vasta opintojesi päättymisen jälkeen, joten älä maksa opintolainaa pois opintojen aikana, sillä se vähentäisi saamasi luoton määrää. Takaisinmaksussa otetaan huomioon tutkinnon tavoiteltua kestoa vastaava lainamäärä.

Jos aloitit opintosi ennen 1. elokuuta 2014, sinulla on rahaa opintolainahyvitykseen. Opintolainavähennys on 30 prosenttia opintolainan määrästä, lukuun ottamatta lainaan lisättyä korkoa.

Publicidade

Miten kela lainaa haetaan

Lainaa haetaan pankissa allekirjoittamalla asiakirja ja odottamalla, että Kela hyväksyy sen. Useimmiten voit pyytää suoraan pankkia tekemään hakemuksen, ja kahden päivän kuluttua pankki vastaa, onko hakemus hyväksytty, ja jos hakemus hyväksytään, voit nostaa sen lainasopimuksesi mukaisesti. Voit nostaa kaiken kerralla, jos haluat kuukausittain tai puolivuosittain. Voit siis nostaa rahaa tarpeen mukaan ja silloin, kun se sopii sinulle ja taloudellesi.

Kuinka paljon voit saada opintolainaa?

Vaikka kukin pankki tarjoaa opintolainaa hakiessasi erisuuruisen summan, keskiarvo on aina olemassa. Ja määrä riippuu opiskelutasosta, esimerkiksi lukiolaiset voivat hakea lainaa ja nostaa sen kerralla joka lukukausi. Tämä tarkoittaa, että voit nostaa kuukausittain tai suuremman summan lukukausittain, mutta on tärkeää tehdä selväksi, että opintolainaa ei ole taattu.

Ennen määrän ja keskiarvon esittelyä on myös toinen tärkeä seikka: vaikka kyseessä on opintolaina, se luokitellaan myös pankkilainaksi. Opintolainan määrä riippuu opinnoistasi ja iästäsi.

Summa on euroissa, ja voit nostaa sen kerran kuukaudessa. Yliopisto-opiskelijoille se on yleensä 650 euroa, keskiasteen opiskelijoille 650 euroa, ulkomailla opiskeleville 800 euroa ja alle 18-vuotiaille opiskelijoille 300 euroa.  


Opintolainan korot 

Opiskelijakorko määräytyy pankkisi mukaan, joten se voi vaihdella. Kuten aiemmin mainittiin, luku on alhainen, kun otetaan huomioon, että opintolaina on vakuudeton laina. On tärkeää, että saat selville, kuinka paljon korkosi on, jotta voit vertailla sitä hakiessasi, yleensä nämä korot ovat alle 1 %. 

Jos et maksa lainaa ajallaan pankille, Kela maksaa lainan sen sijaan, mutta laskee siitä 4 prosentin koron. Korko voi vaihdella apurahasäännösten mukaan, mutta valtio ei enää myönnä sinulle lainaa, jos haluat hakea lainaa tulevaisuudessa. Jos et maksa korkoa, menetät mahdollisuuden saada jonain päivänä asuntolainaa, ja pahimmassa tapauksessa voit saada maksuhäiriömerkinnän, jolloin menetät luottotietosi.

Palautukset

Takaisinmaksu tapahtuu opintojen päättyessä, yleensä puolitoista tai kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen. Kela ilmoittaa asiasta automaattisesti pankkiisi, jolloin teillä on mahdollisuus sopia lainan takaisinmaksusta. Muista, että pankkisi laatii oman takaisinmaksusuunnitelmansa lainaehtojen mukaisesti.  

Voit myös valita kuukausittaisen tai kuuden kuukauden välein tapahtuvan takaisinmaksun. Jos olet työtön ja sinulla on vaikeuksia löytää työtä, voit lykätä takaisinmaksua, mutta sinun on maksettava korkoa kuuden kuukauden välein. Nämä korot maksetaan erikseen, vaikka aloittaisit takaisinmaksusuunnitelman toteuttamisen.   

Pankit pitävät ennakoivista ihmisistä, kun on kyse raha-asioista, joten jos ongelmia ilmenee, sinulla on vaikeuksia tai elämäntilanteesi muuttuu takaisinmaksun suhteen, puhu pankkisi kanssa, ja he tarjoavat sinulle ratkaisua tai jopa uutta takaisinmaksusuunnitelmaa. 

Tärkeää 

Älä ole huolissasi lainan maksuista ja koroista, sillä ne tilitetään vain kuuden kuukauden välein.  Ne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella yli yhden lukukauden ajan valmistumisen jälkeen. Sen jälkeen sinun on maksettava korko henkilökohtaisesti. Takaisinmaksu alkaa myös kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun pankki on viimeksi lisännyt maksut ja korot.

Opiskelun aikana et voi maksaa henkilökohtaisesti, joten lainaa on mahdollista lyhentää koron verran , mutta emme suosittele opintolainan lyhentämistä opintojen aikana, koska se vähentää myös luotto- ja opintolainavähennystä valmistumisen jälkeen.

Napsauta nyt alla olevaa painiketta ja tutustu alueesi parhaisiin rahoituslainavaihtoehtoihin. Erilaisia vaihtoehtoja sinulle löytää, paras luotto markkinoilla, parhaat mahdollisuudet ja mikä parhaiten sopii tulosi! Klikkaa nyt ja lue lisää.

Publicidade